Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
| Nowa wersja | Poprzednia wersja | ||
| przepis_na_chleb [2019/01/13 17:39] – utworzono kamil | przepis_na_chleb [2025/01/11 18:58] (aktualna) – edycja zewnętrzna 127.0.0.1 | ||
|---|---|---|---|
| Linia 3: | Linia 3: | ||
| * 250 ml ciepłej wody, | * 250 ml ciepłej wody, | ||
| * 15 gr drożdży świeżych, | * 15 gr drożdży świeżych, | ||
| - | * 1,5 łyżeczki soli, | + | * 1 łyżeczki soli, |
| * 300 gr mąki pszennej, | * 300 gr mąki pszennej, | ||
| * 100 gr mąki żytniej, | * 100 gr mąki żytniej, | ||
| Linia 9: | Linia 9: | ||
| * 1 łyżkę cukru. | * 1 łyżkę cukru. | ||
| - | Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika | + | Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika |